مزاج شناسی بخش دوم تشخیص مزاج گرم و خشک
نحوۀ تشخیص مزاج جبلی
برای تعیین و تشخیص کامل مزاج جبلی، باید ده عامل تشخیصی لحاظ شود که در طب سنتی ایران با «اجناس عشره» شناخته میشوند:
۱. لمس: بدن فرد گرم یا سرد، تر یا خشک است؛
۲. گوشت و چربی: بدن پرگوشت یا کمگوشت، چربی بدن کم یا زیاد است؛
۳. رنگ پوست بدن: بدن فرد سفید، زرد، سرخ یا تیره است؛
۴. مو: بررسی ابعاد مختلف مو اعم از خشکی یا چربی، لخت یا مجعد بودن، و رنگ مو؛
۵. شکل اعضا: نبض ضعیف یا قوی، اسکلتبندی درشت یا ظریف و…؛
۶. سرعت انفعال اعضا: کیفیت تأثیرپذیری و انفعال از کیفیات چهارگانه؛
۷. خواب و بیداری: خواب بسیار، متوسط یا کم؛
۸. سرعت یا کندی افعال صادرشده از بدن: سرعت یا کندی حواس پنجگانه و بقیۀ واکنشهای بدن؛
۹. چگونگی دفع مواد زائد: کیفیت رنگ، بو و قوام ادرار، مدفوع، خون قاعدگی و…؛
۱۰. حالات و انفعالات نفسانی: بررسی حالات روحیروانی مانند صبور بودن، شاد بودن، حسنظن، عصبانیت و حسادت.
برای سهولت در امر تشخص مزاج تمام فاکنور های تشخیصی را به صورت روان در این بخش بیان می کنیم
خصوصیات کلی افراد با مزاج گرم و خشک (Choleric)
این افراد سریع عصبانی میشوند و عصبانیتشان سریع فروکش میکند. بسیار پرانرژی و پرتحرکاند. حافظه قوی و قدرت یادگیری بالایی دارند. دقیق و منظم و تیزبیناند. روابط اجتماعی قوی دارند و پرحرف و در کارها چالاک و سریعاند. عجول و بیقرارند و نیز میل جنسی بسیاری دارند، ولی توان جنسیشان متغیر است. این افراد لاغرانداماند، اما مفاصل و استخوانبندی درشت و برجسته دارند. هنگام لمس بدن آنها متوجه میشوید که پوست آنان گرم و خشک است. رنگ پوست و سفیدی چشم آنها به زردی میزند. خشکی دهان و عطش فراوان دارند. بسیار گرماییاند و در تابستان اذیت میشوند و در فصل زمستان حس خوبی دارند. موهای پرپشت، سیاه و گاهی مجعد دارند و به علت حرارت و خشکی بسیار، بیشتر مستعد طاسی سرند. امکان دارد با خوردن خوراکیهای گرم و خشک دچار خارش، آلرژی، اگزما و کهیر شوند و نیز تمایل به خوردن ترشیها و همچنین سردیهایی مثل کاهو، خیار و هندوانه دارند. میل به خوردن شیرینی در این افراد کم است. این افراد، خواب کم و سبک، قدرت هاضمۀ خوب، نبض پر و قوی و نیز عروق برجستهای در دستها و پاها دارند.
منابع:کتاب خواب در بهشت تالیف محمد حسین چمن آراء
درباره گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
نوشتههای بیشتر از گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا


دیدگاهتان را بنویسید