غذای کله جوش
کله جوش یا کال جوش یکی از خوراکیهای فراموش شده و بسیار مهم در آشپزخانه ایرانیان قدیم بوده است . وقت آن رسیده ، ارزش های بومی خود را احیا کنیم و زندگی خود را بر پایه وحی و تجربه حکمای بزرگ ایرانی بنا کنیم تا سلامتی به خانه های ما برگررد .
کلّهجوش
کشک محلّی | 250 گرم |
مغز گردو | 50 الی 100 گرم |
پیاز متوسّط | 1 عدد |
سیر متوسّط | 1 عدد |
نعناع خشک | 2 قاشق غذاخوری |
روغن کرمانشاهی یا روغن اردهی کنجد یا زیتون | 6 الی 7 قاشق غذاخوری |
طرز تهیّه
پیاز و سیرها را خرد کنید و با روغن مقداری تفت دهید تا تغییر رنگ دهند؛ سپس مقداری نعناع خشک و مغز گردو را اضافه کرده و کمی تفت دهید.
چهار الی پنج لیوان آب روی کشکها ریخته تا خوب نرم شوند؛ بعد آنها را ساییده و در قابلمه مسی ریخته و زیر آن را روشن کنید.
موادّی که از قبل آماده کرده بودید را بهآن اضافه کنید؛ صبر کنید تا غذا جوش بیاید و چند قُل بخورد.
طریقه مصرف کال جوش
بعد از این که حرارت و دمای غذای شما به میزان کافی پایین آمد، مقداری نان خشک یا نان های سنتی و بومی ایرانی که از گندم دیم تهیه شدن به غذای خود اضافه می کنید، به صورت ثرید میل کنید. اگر تمایل به مصرف پیاز دارید میتوانید کنار غذای خود از پیاز و سبزی تازه نیز استفاده کنید.
خواص کله جوش
- طبیعت این غذا گرم است و برای افراد با مزاج سرد مناسب است.
- برای رفع صدای مفاصل بسیار مناسب است.
- کلّهجوش حرارت غریزی را افزایش میدهد؛ و برای کمبود کلسیم و فسفر بدن مناسب است.
- ازلحاظ علمی و بر اساس مقالهی منتشر شده نیز، کلسیم هنگامیکه همراه موادّ غذایی چرب استفاده میشود، بیشتر جذب میگردد. لذا مصرف کلّهجوش، باعث افزایش جذب کلسیم موجود در کشک میگردد.
- یکی از درمانهای مؤثّر در پوکی استخوان محسوب میشود.
منابع: کتاب اصول و مبانی آشپزی ایرانی – اسلامی / مولف دکتر محمد حسین چمن آرا
درباره گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
نوشتههای بیشتر از گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
دیدگاهتان را بنویسید