آشنایی با حجامت عام
حجامت عام
موضع حجامت عام :
بین دو کتف (در رأس مثلث بين دو كتف)؛ حدود مهره هاي سوم و چهارم سينه اي(T3 و T4)؛ لبه بالایی لیوان زیر مهره هفتم گردنی قرار می گیرد.
خواص درمانی و فواید آن:
طیف اثر حجامت عام بسیار گسترده است و در صورت کاربرد صحیح، در تصفیه عمومی خون و تنظیم ترکیبات بیوشیمیایی آن؛ تنظیم ترشحات غدد داخلی و هورمون ها؛ تنظیم آنزیم ها و درمان اختلالات کبدی؛ درمان خفقان؛ امتلاء؛ فشار خون؛ دیابت؛ چربی خون؛ بالا بودن اسید اوریک و نقرس؛ غلظت خون؛ هموپتیزی( سرفه خونی)؛ طپش قلب؛ دوران سر که ناشی از سنگینی معده باشد؛ درد های مزمن مثل درد کلیه، مثانه و رحم؛ باز کردن قاعدگی؛ درمان آکنه و جوش؛ میگرن و سر درد های مزمن؛ اضطراب و پرخاشگری به ویژه در نوجوانان؛ دردهای گردن، شانه کتف ها و حلق؛ سل و تنگی نفس؛ انواع عفونت های حادّ ویروسی(اوریون، آنفلوآنزا، سرخک، آبله مرغان، …)؛ ضعف عمومی دستگاه ایمنی و ابتلای مکرّر به بیماری های عفونی؛ کهیر، پسوریازیس و بسیاری دیگر از بیماری های پوستی؛ انواع مسمومیت های دارویی و غذایی و گزش ها و … مؤثّر است و یکی از جایگزین های فصد باسلیق و اکحل است.
عوارض:
عارضه اصلی این حجامت، ضعف دهانه معده است که البته در صورتی این عارضه رخ می دهد که لیوان حجامت، پایین تر از محل صحیح خود قرار داده شود.
نکات:
1- فراگیرترین اثر را در بین تمام انواع حجامت داراست و در خروج اخلاط فاسد از کلّ بدن تاثیر به سزایی دارد. به همین دلیل، در حجامت های پیشگیرانه و یا برای شروع فرایند درمانی با حجامت، معمولا به عنوان اوّلین گزینه، مدّنظر پزشک قرار می گیرد.
بررسی روایی:
- امام صادق علیه السّلام در حدیث دیگری مى فرمايند:« احْتَجَمَ النَّبِيُّ فِي رَأْسِهِ وَ بَيْنَ كَتِفَيْهِ وَ فِي قَفَاهُ ثَلَاثاً سَمَّى وَاحِدَةً النَّافِعَةَ وَ الْأُخْرَى الْمُغِيثَةَ وَ الثَّالِثَةَ الْمُنْقِذَةَ: پیامبر، صلّی الله علیه و آله و سلّم، سه جا را حجامت مى فرمود؛ سر، بین دو کتف و چهاربند؛ یکی را نافع، دیگری را فریادرس و سوّمی را رها كننده مى ناميد.»
(شيخ حر عاملى، محمد بن حسن، وسائل الشيعة – قم، چاپ: اول، 1409 ق. ج17 ؛ ص113)
نکته: حجامت از نظر اسلام، امری وحیانی و مقدّس است امّا تعیین اختصاصی محلّ حجامت عامّ از سوی جبرائیل امین، علیه السّلام، می تواند تاکیدی بر تشخّص و اهمیت این حجامت در بین سایر حجامت ها باشد.
- « وَ كَذَلِكَ الَّتِي تُوضَعُ بَيْنَ الْكَتِفَيْنِ تَنْفَعُ مِنَ الْخَفَقَانِ الَّذِي يَكُونُ مَعَ الِامْتِلَاءِ وَ الْحَرَارَةِ : و {حجامتی} که بین دو کتف انجام می شود برای خفقان ناشی از امتلاء و حرارت مفید است.»
(على بن موسى، امام هشتم عليه السلام، طبّ الإمام الرضا عليه السلام (الرسالة الذهبية) – ايران ؛ قم، چاپ: اول، 1402ق. النص ؛ ص56
درباره گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
نوشتههای بیشتر از گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
دیدگاهتان را بنویسید