دستور تهیه آش آبغوره – زیره – زنجبیل
رژیم آش آبغوره:
آش بدون گوشت، دارای سبزیجات و حبوبات و نمک دریا و روغن ارده کنجد، در قابلمه مسی پخته و در زمانی که برای مصرف در یک کاسه یک نفره آن را ریخته یک قاشق چایخوری زیره سیاه و مقداری آبغوره در حدی که خوشمزه شود به آن اضافه کنید و در مدت و دوره تجویز شده توسط پزشک در تمامی وعده های غذایی و میان وعده ها، فقط از این آش بدون نان مصرف نمایید.
مواد لازم برای آش آبغوره:
جوی پوست کنده | 1 پیمانه |
گندم پوست کنده | 1پیمانه |
نخود | نصف پیمانه |
سیر له شده | 1 حبه |
برگ چغندر، جعفری،کرفس یا سبزی آش | 1 کیلو گرم |
برگهی زردآلوی خرد شده | 50 گرم |
آلوبخارا | 100 گرم |
آب سالم | به میزان لازم |
آبغوره | 3 قاشق سوپخوری |
زیره سیاه یا زنجبیل | یک دوم قاشق مرباخوری |
روغن ارده یا زیتون | بهمیزان لازم |
پیاز متوسط | 1 عدد |
طرز تهیّه آش آبغوره:
حبوبات را از شب قبل خیس کرده، روی حرارت می گذاریم تا به آرامی بجوشد ، بعد پیاز خلال شده را به آن افزوده، تا وقتی که بپزد؛ سپس سبزی خرد شده، آلو را به همراه نمک دریا و ادویه جات به آن اضافه کرده و کم کم هم می زنیم تا بپزد و جا بیفتد، در انتها روغن را به غذا اضافه می کنیم.
دستور العمل آش آبغوره – زیره یا زنجبیل:
1- در طی دوره اگر در بیمار ضعف پدیدار شد می تواند حداکثر یک روز در میان از کته با زرده تخم مرغ محلی یا شربت عسل یا نبات داغ استفاده نماید.
2- در طی دوره آب خوردن باید جوشیده و سرد شده باشد.
3- مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک در حین دوره رژیم غذایی آش، اشکالی ندارد.
4- در اولین روز پس از اتمام دوره رژیم آش (یعنی بعد از پایان دوره) در ساعت 8 صبح و 4 بعد از ظهر غذای خیلی سبک با گوشت گوسفند میل نمایید.
6- تغذیه خوب و سالم داشته باشید.
7- یک قاشق غذا خوری زیره سیاه را کوبیده و در هنگام پخت در قابلمه بریزد تا آش پخته شود و در هنگام مصرف فقط آبغوره اضافه کند.
9- استفاده از عدس، گشنیز، چربی، روغن های سرد، دنبه، قلم، مرغ، ماهی، گوشت و بادمجان در آش ممنوع است.
10- مصرف نان، میوه، و لبنیات در حین دوره ممنوع است.
11- برنج، گندم، جو، بلغور، سبزیجات و حبوبات را می توان برای آش استفاده نمود.
12- عسل به جای هر نوع شیرینی.
13- دم کرده نعنا خشک به همراه آبلیموی ترش طبیعی و عسل (برای شیرین کردن) به جای چای در صورت نیاز مصرف گردد.
14- روز بعد از اتمام دوره مصرف آش، از دم کرده گل سرخ و برگ سنا یک فنجان بخورید.
15- چون این آش منضج و پزنده است و اخلاط را می پزد، ممکن است با مصرف آش دردهایی در حین این دوره عارض شوند، دردهایی همچون سر درد، درد مفاصل، درد پهلو و درد کبد، که طبیعی است و باید دوره را تکمیل کنید تا اخلاط پخته شده با مسهل دفع شوند.
16- در حین دوره مصرف آش، هیچ غذای دیگری به غیر از آش مصرف نکنید، ولی می توانید به دفعات از این آش میل نمایید.
نکته:
به نسخه خود مراجعه کرده، در صورت ذکر نشدن زیره سیاه از پودر زنجبیل آن هم به مقدار یک قاشق چایخوری استفاده کنید.
منابع:
کتاب اصول و مبانی آشپزی ایرانی اسلامی/نوشته دکتر محمد حسین چمن آراء و پزوهش های ایشان.
درباره گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
نوشتههای بیشتر از گروه تحقیقاتی دکتر چمن آرا
دیدگاهتان را بنویسید